Dyster musikk

Vi mennesker blir sterkt følelsesmessig påvirket av musikk, og derfor er den utvalgte musikken i filmer av den aller største betydning. Filmer er en så kalt sammensatt tekst, og det er bilde og lyd som sammen gir sluttresultatet vi kaller film. Musikken avgjør ofte hvordan en filmscene oppleves, for eksempel om den oppleves trist eller skummel.musicTenk bare på hvordan spenningen og den triste stemningen bygges opp i for eksempel en berømt filmscene som den der hesten Artax dør i filmen “Den uendelige historien”, eller hvordan den skumle musikken i den ikoniske dusjscenen i Psycho sørger for den aller ytterste redsel. Dersom du vil foreta et eksperiment og se disse scenene uten musikken, vil du oppleve svært tydelig selv den store påvirkningskraften musikk har.

Musikk i film og spill

Et prakteksempel på dyster filmmusikk er musikken til Batman-filmene. Musikken formidler en tristhet og en særegen følsomhet, samt bidrar til det mørke, dystopiske Gotham-miljøet. Det er lett å forstå at helten er en plaget sjel med en tragisk fortid.Et annet ikonisk eksempel er filmmusikken til Alien-filmene. Filmusikken til den første filmen ble produsert av Jerry Goldsmith. Goldsmith skaper en høyst skummel og guffen stemning som passer godt til filmens mørke og intense atmosfære. Gjennom hele filmen slipper ikke følelsen av skrekk og redsel taket i oss. Hos Norgekasino finner du spilleautomaten Aliens, som med den originale filmmusikken gir en like dyster og dunkel opplevelse.

Når musikken skaper filmen

Filmmusikken til Bram Stoker’s Dracula vil garantert gi deg frysninger nedover ryggen. Her skaper musikken en usedvanlig dunkelhet og dysterhet som bidrar sterkt til all uhyggen i filmen. Musikken er marerittaktig, men også romantisk med en herlig spiss av tragedie. Sist, men ikke minst bør du sjekke ut filmmusikken til fantastiske “Requiem for a dream” for musikk som utstråler desperasjon, desillusjon, og en musikk som makter å følge og portrettere de mørkeste sidene av den menneskelige naturen.